Visites guiades  


Càritas 
Des de la Basílica de la Mercè, des de fa una bona colla d’anys que el grup de Càritas parroquial, integrat majoritàriament per germanes de la Germandat de la Mare de Déu de la Mercè tenen cura del banc d’aliments fent arribar a persones necessitades del barri el més necessari per a poder-se mantenir amb dignitat.
També des de fa uns anys és molt rellevant la presència de la comunitat de l’anyell a la Basílica de la Mercè.La Comunitat de l’Anyell, nascuda el 1983, celebra aquest any els seus 30 anys de fundació. Des de 1996, el bisbe responsable de la Comunitat de l'Anyell és el Cardenal Christoph Schönborn op, arquebisbe de Viena (Àustria).

Actualment, la Comunitat reuneix més de cent cinquanta germanetes i una trentena de germanets de diferents països. Els germanets i germanetes comparteixen un mateix propòsit de vida i poden reunir-se per als oficis litúrgics. No obstant això, la vida quotidiana és separada.

La Comunitat està present a França, Espanya, Itàlia, Àustria, Alemanya, Polònia, Estats Units, Argentina i Xile. A la Comunitat de germanets i germanetes de l'Anyell s'uneixen laics cèlibes, famílies, joves, nens i sacerdots diocesans, formant així la «Família de l'Anyell».

Cadascú, segons el seu estat de vida i aquí on es troba, vol viure el misteri de l'Anyell, posant en pràctica el que s'ha convertit en la divisa de la Comunitat: «Ferit, no deixaré mai d'estimar».

Com afirma el Papa: «Gracias por lo que hacen en la Iglesia. El Papa Juan Pablo II y el Papa Benedicto insistían con que más que maestros hacía falta testigos. Ustedes tienen una gran capacidad de ser testigos. Pura gracia. Por favor, consérvenla: Ese dar testimonio de la vida, de la oración, la liturgia, pedir el pan, hacer autoestop, testimonio de pobreza y de alegría. Porque a ustedes, la gente los quiere. Y de hecho yo les quiero agradecer.» (Extracte de les paraules del Papa Francesc a la Comunitat de l'Anyell durant la trobada amb ell, el 15 de març de 2013, dos dies després de la seva elecció).VIDA FRATERNA

Consagrats al cor de l'Església per viure l'Evangeli de Nostre Senyor Jesucrist, els germanets de l'Anyell es reuneixen, a la unanimitat fraterna «per tenir un sol cor i una sola ànima tornats cap a Déu» (Regla de sant Agustí}.

VIDA CONTEMPLATIVA «Abans de res, que Déu sigui estimat» (id). «Asseguts als peus del Senyor» (Lc 10, 39), guardem la Paraula de Déu en el nostre cor, amb la Mare de Déu. Aquesta Aigua viva de la Paraula de Déu, la traiem del Cor traspassat de Jesús a la Creu, per mitjà de l'Eucaristia quotidiana, l'Adoració eucarística i les grans litúrgies de l'ofici diví, de dia i de nit, per mitjà d'aquesta vida contemplativa que ens revela el misteri de l'Anyell: «Heus aquí l'anyell de Déu que lleva el pecat del món» (Jn 1,29), tot el mal del món.

L’Anyell és JESÚS pobre i crucificat; per la seva divina tendresa s'ofereix a nosaltres, pidolant el nostre amor -divina tendresa de Jesús unit al Pare, victoriosa de la mort, poder de Resurrecció- Invencible tendresa que el ressuscita d'entre els morts. Per la seva Creu i per la seva Resurrecció, Jesús, l'Anyell de Déu, triomfa avui, en l'actualitat de la nostra història, de l'odi mortal que els homes mantenen contra Déu i els seus «germans» en humanitat. «En la seva carn ... en la seva persona, Jesús ha matat l'odi» (Ef 2,16). Ell ens dóna la seva Pau, la Pau de Crist Ressuscitat que fa irrompre sobre el món les aigües vives de l'Esperit i la tendresa del Pare.

VIDA DE MISSIÓTestimonis del misteri de l'Anyell, els germanets de l'Anyell van com a pelegrins, orants, pobres i mendicants, darrera els passos de sant Domènec i de sant Francesc, a la trobada dels més pobres del món perquè tots, rics i pobres, reben la Llum l'Evangeli: Jesús, Anyell de Déu, tendresa del Pare pels homes. Darrera de l'Anyell, enviats per l'Església «com anyells» (Lc 10,3) enmig del món, en camí, «ferits, no deixarem mai d'estimar». (Divisa de la Comunitat de l'Anyell).

Actualment els germanets de l'Anyell estan intentant construir un petit monestir "Llum de l’Anyell”, a Barcelona.

Els petits monestirs són, per a tots els que passen, una parada en el camí, un lloc d'acollida, una font d'aigua viva, perquè tots junts, rics i pobres, puguem conèixer la felicitat de l'Evangeli. Com podem ajudar ?: amb L'ORACIÓ de nens, avis, joves, grups, famílies, pobres ... està fent possible molts impossibles en aquestes primeres etapes per a la construcció del petit monestir: No existeix fonament més sòlid. Comptem amb cada un. També donant a CONÈIXER aquest desig. Alguns amics han hagut iniciatives que estan donant molts fruits. Són la principal font d'ajuts per a la construcció del petit monestir. També vosaltres podeu organitzar un testimoni de la Comunitat a casa vostra o a la nostra amb els vostres amics o família. Un testimoni a la parròquia o grup d'oració. La difusió d'informació sobre el projecte en el vostre entorn i entre els vostres coneguts del Poblenou. O organitzant una col•lecta, o potser l'Esperit Sant us inspirarà altres idees ...


Per a més informació:
Germanets de l'Anyell
C / Mercè 1
08002 Barcelona
932955293
http://www.communautedelagneau.org/es/fraternidad-de-barcelonaA vegades no sabem què dir a qui ens demana alberg gratuït, o a on adreçar a persones amb problemes de toxicomanies, o bé on hi ha menjadors per a persones sense recursos, on s’informa sobre migració o com atendre a una persona no empadronada a la ciutat o sense domicili que vol accedir a serveis socials d’atenció bàsica.

Fins i tot necessitem saber a vegades com atendre una emergència social fora de l’horari previst.

Per aquest motiu, i gràcies a l’esforç de molts voluntaris i voluntàries de Càritas pot ser-vos molt útil descarregar-vos aquest document. Es tracta d’una guia dels principals serveis i punts d’informació social públics específics dels barris de ciutat vella i poble sec per l’acollida social.