Barcelona

La ciutat Barcelona és una ciutat i metròpoli a la costa mediterrània de la península ibèrica. És la capital per antonomàsia de Catalunya essent-ho tant de la comunitat autònoma, com de la província de Barcelona i de la comarca del Barcelonès i la segona ciutat en població i pes econòmic d'Espanya. El municipi creix sobre una plana encaixada entre la serralada Litoral, el mar Mediterrani, el riu Besòs i la muntanya de Montjuïc. La ciutat acull les seus de les institucions d'autogovern més importants de Catalunya: la Generalitat de Catalunya i el Parlament de Catalunya. Per haver estat capital del Comtat de Barcelona, rep sovint el sobrenom de Ciutat Comtal.La festa major

Els orígens

Després que el Papa Pius IX declarés la Mare de Déu de la Mercè patrona de la ciutat, Barcelona va començar a celebrar festes al setembre. Les primeres festes es van celebrar en 1871. Amb aquesta ocasió es regal a la Verge un ceptre d'or i un lliri de plata. En 1902, La Mercè va prendre volada l'any 1902, quan sota l'impuls de Francesc Cambó, es va celebrar una Festa Major que es va convertir en model de les que encara avui tenen lloc a tot Catalunya. De tota manera, la història de la Mercè va patir molts alts i baixos que es van estendre després de la guerra civil i els anys del franquisme.

La Mercè, patrona de Barcelona

Diu la llegenda que una nit d'agost de 1218, la Mare de Déu es va aparèixer simultàniament al rei Jaume I a Sant Pere Nolasc i a Sant Ramón de Penyafort. A tots tres els va demanar que creessin un orde religiós dedicat a salvar cristians empresonats pels sarra'ns. Eren temps de guerra religiosa. Segles més tard, el 1687, Barcelona va patir una plaga de llagostes, i es va posar en mans de la Mare de Déu de la Mercè. Acabada la plaga, el Consell de la Ciutat la va nomenar patrona de Barcelona. El Papa, però, no va ratificar la decisió fins dos segles més tard, el 1868.La Festa, avui

Amb l'arribada de la democràcia, la Mercè va assolir el caràcter de festa autènticament popular, gràcies a la col•laboració d'entitats de tota la ciutat. Avui, la Mercè és una festa que ocupa festivament un gran nombre d'espais públics amb una programació centrada en la cultura mediterrània. En menys d'una setmana, Barcelona aplega una programació ingent d'arts de carrer, cercaviles, concerts, balls tradicionals i altres activitats.
 

L'especialitat barcelonina

Les activitats més tradicionals de la Mercè són, en realitat, un compendi de la cultura popular de tot Catalunya. Hi apareix la sardana gironina, els castells i els diables del camp de Tarragona i les danses que encara avui es mantenen vives per tota la geografia catalana. La gran especialitat barcelonina són les cercaviles, emparentades amb les processons que fa segles se celebraven amb motiu del Corpus. Es tracta dels espectacles de carrer més antics que es conserven. Avui, com ahir, l'organització de les cercaviles compta amb colles de cultura popular que treballen colze a colze amb artistes de carrer. La seva feina conjunta serveix per mantenir vigent la vocació festiva i teatral amb què van néixer aquests espectacles.

Veure video