D’un temps ençà, al nostre temple Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, es celebren quatre- només quatre- recessos anuals oberts a feligresos i pelegrins. Tenen lloc en dia dissabte als matins. Comencen a les 10.00 amb la pregària de l’Església. És la dels salms. Molt semblant a com preguen conventualment els monjos i monges arreu del món. Tot seguit el Sr. Rector dirigeix unes paraules reflexives al poble de Déu congregat. I comença l’estona de meditació personal.

A les 11.00 es celebra l’Eucaristia per a tots els fidels. Els homes i dones que prenent part en el recés, segons el seu personal criteri un cop ateses aquestes sentides paraules, cap a tres quarts d’onze poden romandre o no en els seus llocs. Poden, si així hom ho vol, atansar-se a la capella del Santíssim per a la reflexió personal. O bé prendre part en l’Eucaristia. Un cop celebrada l’Eucaristia, tothom torna als seus llocs, per romandre durant l’espai aproximat d’una hora davant del Santíssim exposat en la Custòdia, amb l’assistència del turiferari i de l’encens en l'Exposició i Benedicció.

Què passa mentrestant? Doncs que la Mercè té interès turístic i és far pels pelegrins que s’atansen. El pas al Cambril resta tancat, tal com és procedent litúrgicament. Què contempla un turista o un pelegrí? Doncs uns fidels, dones i homes, de diferents edats, en sentida Adoració a Nostre Senyor. Des del banc hom no pot veure què passa darrere. Hom pot notar l’entrada de persones al temple.

Sense anar més lluny el passat dia 10 d’octubre es va notar una fresa admirable. La d'un grup de pelegrins o turistes que entraven al temple. No varen poder fer la visita turística que volien fer. Varen romandre una bona estona en els bancs del fons en silenci i agenollats davant Crist Sagramentat. El silenci i la pregària atrauen, encara què hom no ho cerqui en el moment en que troba una església domèstica adorant al Senyor. En tot moment la Mare de Déu, en l’advocació de la Mercè, hi és present.


12/11/2015 09:01:00