El dissabte 27 de maig la Basílica de la Mercè acollia -un cop més- la processó de la Mare de Déu de Fàtima. En l'homilia vaig anunciar la Visita de la Imatge pelegrina de Fàtima per al pròxim 7 d'octubre amb motiu del centenari de les aparicions. En l'Eucaristia que presidirà el nostre senyor arquebisbe -ja Cardenal- consagrarà la diòcesi a l'Immaculat cor de Maria. Us transcric les paraules del papa en l'homilia que va pronunciar durant l'eucaristia de canonització dels pastors Jacinta i Francisco. Són impagable.
Mn Joan

«Un gran signe aparèixer en el cel: una dona vestida del sol», diu el vident de Patmos en l'Apocalipsi (12,1), assenyalant a més que ella estava a punt de donar a llum a un fill. Després, en l'Evangeli, hem escoltat com Jesús li diu al deixeble: «Aquí tens la teva mare» (Jn 19,27).

Tenim una Mare, una "Senyora molt bella», comentaven entre ells els vidents de Fàtima mentre tornaven a casa, en aquell beneït 13 de maig de fa cent anys. I, a la nit, Jacinta no va poder contenir-se i revelar el secret a la seva mare: «Avui he vist a la Verge». Havien vist a la Mare del cel.
 
En l'estela de llum que seguien amb els seus ulls, es van posar els ulls de molts, però...aquests no la van veure. La Verge Mare no va venir aquí perquè nosaltres la veiéssim: per això tindrem tota l'eternitat, a condició que anem al cel, és clar. Però ella, preveient i advertint sobre el perill de l'infern a què ens porta una vida -sovint proposta i imposada- sense Déu i que profana a Déu en les seves criatures, va venir a recordar-nos la Llum de Déu que habita en nosaltres i ens cobreix, perquè, com hem escoltat en la primera lectura, «va ser arrabassat el seu fill al costat de Déu» (Ap. 12,5).
 
I, segons les paraules de Lucia, els tres privilegiats es trobaven dins de la Llum de Déu que la Mare de Déu irradiava. Ella els envoltava amb el mantell de Llum que Déu li havia donat. Segons la creença i sentir de molts pelegrins -per no dir de tots-, Fàtima és sobretot aquest mantell de Llum que ens cobreix, tant aquí com en qualsevol altra part de la terra, quan ens refugiem sota la protecció de la Verge Mare per demanar-li, com ensenya la Salve Regina, «mostreu-nos Jesús».

Benvolguts Pelegrins, tenim una Mare, tenim una Mare! Aferrant-nos a ella com fills, visquem de l'esperança que es recolza en Jesús, perquè, com hem escoltat en la segona lectura, «els que reben a dolls el do gratuït de la justificació regnaran a la vida gràcies a un de sol, Jesucrist» (Rm 5,17).
Quan Jesús va pujar al cel, va portar al costat del Pare del cel a la humanitat -la nostra humanitat- que havia assumit en el si de la Verge Mare, i que mai deixarà. Com una àncora, fixem la nostra esperança en aquesta humanitat col·locada en el cel a la dreta del Pare (cf. Ef 2,6). Que aquesta esperança sigui l'impuls de la nostra vida.
 
Una esperança que ens sostingui sempre, fins a l'últim sospir. Amb aquesta esperança, ens hem reunit aquí per donar gràcies per les innombrables benediccions que el Cel ha vessat en aquests cent anys, i que han transcorregut sota el mantell de Llum que la Verge, des d'aquest Portugal ric en esperança, s'ha estès fins als quatre parts de la terra. Com un exemple per a nosaltres, tenim davant els ulls a sant Francesc Marto i a santa Jacinta, als que la Mare de Déu va introduir al mar immens de la Llum de Déu, perquè ho adoressin. D'aquí rebien ells la força per superar les contrarietats i els sofriments. La presència divina es va anar fent cada vegada més constant en les seves vides, com es manifesta clarament en la insistent oració pels pecadors i en el desig permanent d'estar al costat de «Jesús ocult» en el Sagrari.

En les seves Memòries (III, n.6), sor Lucia dóna la paraula a Jacinta, que havia rebut una visió: «No veus moltes carreteres, molts camins i camps plens de gent que ploren de fam per no tenir res per menjar?, I el Sant Pare en una església, resant davant de l'Immaculat Cor de Maria?, I tanta gent resant amb ell?».

Gràcies per haver-me acompanyat. No podia deixar de venir aquí per venerar a la Verge Mare, i per confiar als seus fills i filles. Sota el mantell, no es perden; dels seus braços vindrà l'esperança i la pau que necessiten i que jo suplico per tots els meus germans en el baptisme i en la humanitat, en particular per als malalts i els discapacitats, els empresonats i els desocupats, els pobres i els abandonats.

Estimats, demanem a Déu, amb l'esperança que ens escoltin els homes, i dirigim-nos als homes, amb la certesa que Déu ens ajuda. En efecte, ell ens ha creat com una esperança per als altres, una esperança real i realitzable en l'estat de vida de cadascú. A l'«demanar» i «exigir» de cada un de nosaltres el compliment dels compromisos del propi estat (Carta de sor Lucia 28 de febrer de 1943), el cel activa aquí una autèntica i precisa mobilització general contra aquesta indiferència que ens refreda el cor i agreuja la nostra miopia. No volem ser una esperança avortada.

La vida només pot sobreviure gràcies a la generositat d'una altra vida. «Si el gra de blat, quan cau a terra i mor, queda sol, però si mor, dóna molt de fruit»(Jn 12,24): ho ha dit i ho ha fet el Senyor, que sempre ens precedeix. Quan vam passar per alguna creu, ell ja ha passat abans. D'aquesta manera, no vam pujar a la creu per trobar Jesús, sinó que ha estat ell el que s'ha humiliat i ha baixat fins a la creu per trobar-nos a nosaltres i, en nosaltres, vèncer les tenebres del mal i portar-nos a la llum.

Que, amb la protecció de Maria, siguem en el món sentinelles que sàpiguen contemplar el veritable rostre de Jesús Salvador, que brilla en la Pasqua, i descobrim de nou el rostre jove i bonic de l'Església, que resplendeix quan és missionera, acollidora, lliure, fidel, pobra de mitjans i rica d'amor.


09/06/2017 09:00:00