Basílica de la Mercè Barcelona. 16 Abril 2015

Estimats germans i germanes de la Germandat de la Mare de Déu de la Mercè: Que la llum i les flors surtin d’un cor generós!!

Tal com us vaig prometre en la meva primera carta, m’adreço novament a tots vosaltres. Ara ja fa mig any llarg des que vaig arribar i em sembla una forma prou càlida de comunicació, sobretot -com és el cas-, si fonamentalment és per a felicitar-vos la Pasqua que cada any revifa en tots nosaltres la nostra fe de batejats.

Aprofito per a comentar-vos algunes novetats, tot i que molts ja ho sabeu, especialment els que teniu per costum assistir-hi a l'Eucaristia mensual dels primers dimarts. Haureu observat que cada dimarts i dijous (de 13 h a 19 h) està exposat el santíssim Sagrament i ja són força persones que passant estones de pregària davant del Senyor. És tan important que mai no perdem aquestes trobades personals amb qui és Senyor de les nostres vides!

La web va funcionant per tal de comunicar-vos -a través del Butlletí setmanal- tot el que afecta la vida de la Basílica o la germandat (http://www.basilicadelamerce.cat/) També és més gran el nombre de persones que van peregrinant i entren a la Basílica a saludar a la Mare de Déu, o encendre un ciri o besar la seva imatge. La veritat és que fa goig! I això és degut especialment a la generositat dels voluntaris i voluntàries que “fan guàrdia” els migdies. A tots ells el meu sincer agraïment.

Ja vàrem tenir ocasió de compartir-ho en una trobada amb tots ells que fan possible que la Basílica estigui oberta tot el dia. Encara necessitem nous voluntaris perquè hi ha molta feina a fer. Solament ho heu de dir. Ja us trobarem el “vestit a mida”... Molts de vosaltres encara no us heu apuntat a les visites guiades que son tot un èxit. Una horeta els diumenges (de 13 h a 14 h) amb la Missa oïda i a punt de preparar el dinar del diumenge. Animeu-vos. Solament heu de trucar (o comprar l’entrada 10 minutets abans).

Hi ha altres coses com els treballs de pintura i reparació d’humitats que ens permetrà la propera inauguració d’una sala d’exposició permanent (que fora quasi imperdonable no visitar. Us avisaré a temps) o que ja ha començat la restauració del retaule de la capella del santíssim.

Per altra banda, la Germandat ha pagat les càmeres de seguretat a l’interior del temple, i a l’atri, que ens donen més tranquil·litat. En la Junta anem donant voltes a la reparació de l’orgue i als actes de preparació de l’Any Nolasc (2018). I les germanes perseveren amb molta dedicació en el seu esforç per fer arribar aliments a les famílies necessitades.

Però hi ha un però... Us voldria proposar una qüestió ben sincerament.

La Basílica és bonica però no és rica. No ho ha de ser. Hi ha moltes necessitats a l’entorn i no sembla que l’Església hagi de confondre dignitat del culte amb ostentació. D’acord. Però la llum cal pagar-la, oi?

L’altre dia -en la Junta de la germandat- vàrem fer “números” (que a final d’any posaré en la cartellera, ben exposats): La Basílica té un deute “estructural” ben senzill d’explicar: Les entrades provenen d’unes col·lectes dominicals que oscil·len entre 160 o 180 euros cada diumenge. És veritat que, de tant en tant, hi ha donatius, però no arriben per a pagar els sous fixes de laics (2000 euros mensuals, o la factura de llum que va dels 1100 als 1500 euros mensuals, la neteja, els subministraments, etc. )

Un servidor s’esforça a predicar a Nostre Senyor (tot el que sé bonament) però de números en sé ben poc. Se m’acut una idea: que la llum i les flors surtin d’un cor generós. Bonic el lema: “que la llum i les flors surtin d’un cor generós”

Proposo que, si dividim els 1500 euros mensuals de llum, només hem de trobar 30 persones que donin 50 euros al mes (bé, o millor si són 60 que en donin 25, com vulgueu). Tant si fem 30/50, com si fem 60/25, arribem a bon port. És tractaria que la llum que il·lumina el Santíssim surti de la generositat i devoció dels germans i germanes. I encara ho podem arrodonir amb altres formes més “simbòliques” Per exemple: pots pensar que amb 10 euros fas lluir la llampera votiva de la nit, i amb 12 la fas lluir tot un dia. Si vols pots imaginar que amb 14 euros il·lumines el temple mentre els teus germans adoren al Senyor.

Després us faig uns gràfics... La veritat és que és ben igual si doneu 10, 12, 14, 25 o 50... El veritablement important és que, si ho aconseguim, haurem fet realitat que “la llum surt d’un cor generós”. Tot és començar.

I el mateix amb les flors. Veureu. A tots ens agrada que la Mare de Déu tingui sempre un centre de flor natural als seus peus. Al lloc on comprem la flor habitualment (Navarro) solament has de trucar i dir que ens la portin. El centre petit és de 35 euros i el gran de 42 euros. I dura tota una setmana: de dijous a dijous. Aquella setmana “les flors han sortit d’un cor generós”. Ho veieu?

Estem ja una mica cansats de pensar que la felicitat prové de tenir i no és cert. La felicitat prové de donar i donar-nos. Bé. El que sí cal és que sigui una donació ben lliure, com la que intento provocar i animar en tots vosaltres, amb un xic de confiança i un altre d’atreviment, però amb la franquesa que inspira l’estimació que a tots i a totes us tinc.

Ara, uns quants dibuixos i concrecions.

1) Si et vols “apuntar” a 10, 12, 14, o 50 euros/dia al mes, solament fes transferència periòdica a: Basílica de la Mercè IBAN: ES49-2100-1183-340200039209 indicant: DONATIU LLUM

2) Si et vols “apuntar” a regalar centre de flors solament fes transferència de 42 euros a: Basílica de la Mercè IBAN: ES49-2100-1183-340200039209 indicant DONATIU FLORS. Si després ho comuniques a: Amalia (matins de 10 a 13h) ella et dirà quina setmana la Mare de Déu està engalanada gràcies al teu cor generós! Bé. Predicar no ho sé, però en demanar m´hi esforço Deu ni do.

Que tingueu una molt bona Pasqua de resurrecció i que Déu us beneeixi!

Mn Joan, rector.24/04/2015 09:11:00