Maria, Mercè de Llibertat!

Maria de la Mercè porta cadenes a les mans, però trencades, trencats els grillons. Dues vegades es proclama esclava del Senyor. Com submisa als designis de Déu sobre ella quan rep el missatge de l'àngel; com sorpresa quan canta en lloança i profecia els projectes de l'Altíssim en la història de la salvació. És la joveneta admirada que Déu compti amb la seva petitesa; la rendida al Senyor, que la vol per mare del Servent de Jahvè i de la humanitat caiguda per la supèrbia i regenerada per la humilitat. Es fa Servidora del gran Servidor Quan es manifesta a Nolasc, el convida a ser el seu instrument.

I li requereix el mateix que donés Ella, rendiment total, disponibilitat absoluta. Nolasc i els frares que segueixin la seva causa, faran vot de pobresa, lliurant els seus havers, les seves possibilitats, els seus talents als captius; de castedat, centrant els seus afectes enterament en els esclavitzats; d'obediència, per constituir una conjuració aguerrida conspiradora de llibertat; de donar la vida, perquè res val el lliurament si es reserva l'existència.

L'home és útil únicament quan afronta el risc de morir en l'intent. Quan s'havia jurat davant l'altar de santa Maria estar sempre disposat alegrement a donar la vida, si fos necessari, com Crist la va donar per nosaltres, per la redempció dels captius, traient-los del poder dels sarraïns i d'altres enemics de la nostra fe... s'arriba al zenit de la llibertat. Qualla l'absoluta disponibilitat, igual que Maria quan pronuncia davant l'àngel seus vots, que es compleixin en mi. Ser lliure, viure rescatat no és gens fàcil. Maria de la Mercè ens ensenya, mostrant les cadenes trencades: Suposa viure la bona Notícia que transforma, des de l'adhesió total en to profètic; ficar en la vida proximitat, amistat, senzillesa, afecte; sentir-se portador de Déu; alegrar pels propis passat i present sense ressentiments ni fracassos, ni amargors; convèncer-se que Déu no s'enfada; confirmar-se en la gestació de Déu pare- mare que reportarà el triomf total, amb les noces de Bé, l'al·leluia còsmic vegem en tota aquesta metamorfosi, personal, mundial, còsmica a Maria redemptora. De blanc somrient, mostrant els grills trencats ...
 
És la Dona de l'Apocalipsi.
 
FR. JOAQUÍN MILLÁN


08/12/2016 09:00:00