Un any més, celebrem a Barcelona la festa de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la ciutat, des del 1687, i de la diòcesi, des de 1868. Aquesta festa té un lloc especial al cor de tots els barcelonins, que cada any procuren donar gràcies a la Mare de Déu en aquests dies i demanar-li la seva protecció. Des de la basílica ho fem amb una il·lusió especial, ja que es tracta de la nostra patrona i és on es venera la imatge de la Mare de Déu de la Mercè.

La proclamació de la Mare de Déu de la Mercè com a patrona de la ciutat va ser decisió del Consell de Cent, que demanà a la Mare de Déu que deslliurés Barcelona d’una terrible plaga de llagostes, el qual va concedir el 15 de setembre de 1688. Per altra banda, va ser el Papa Pius IX el que va instituir la Mare de Déu de la Mercè com a patrona de la diòcesi de Barcelona el 2 d’agost de 1868. Fet que amplià la devoció i la importància de la Mare de Déu de la Mercè en Barcelona.

La tradició Barcelonina situa els orígens de la festa de la Mercè al segle XIII, quan una nit de 1218 la Mare de Déu de la Mercè s’aparegué en somnis a Sant Pere Nolasc, demanant-li que fundés un ordre religios, la que més endavant es coneixeria com l’ordre de la Mercè. Aquesta ordre tindria l’objectiu de redimir els cristians presoners en mans dels musulmans. Actualment, aquesta Ordre es centra en el rescat dels cristians en risc de perdre la seva fe en les noves formes de captivitat del nostre temps. Segons expliquen a la seva web: “Estas nuevas formas de cautividad constituyen el campo propio de la misión mercedaria, y se dan en una situación social con las siguientes características: es opresora y degradante de la persona humana; nace de principios y sistemas opuestos al evangelio; pone en peligro la fe de los cristianos; y ofrece la posibilidad de ayudar, visitar y redimir a la personas que se encuentran dentro de ella.

La festa de la Mare de Déu de la Mercè però, no va prendre caràcter de festa major fins a principis del segle XX, quan es potencià la seva celebració. En aquest impuls va tenir un paper destacat Francesc Cambó, que instaurà el model de festa major encara present avui. Cal destacar, amb tot, que aquesta festa des dels seus inicis ha tingut un fort caràcter religiós que no es pot ignorar.


19/09/2016 09:00:00