Monsenyor Juan José -o si voleu Joan Josep- Omella va prendre el relleu de l'Arxidiòcesi de Barcelona el dia de Sant Esteve (26 de desembre de 2015) a la S.E Catedral. Potser alguns de vosaltres vàreu seguir per televisió la missa concelebrada amb 57 bisbes més, juntament amb ell i el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull.

El nou Arquebisbe, fins fa poc bisbe a La Rioja, és aragonès. S’expressa bé en llengua catalana. Es manifesta amb la senzillesa del pastor d’ànimes present a tantes contrades. La festivitat de la Sagrada Família va ser el seu primer dia pastoral. Què va fer segons va expressar en veu alta el mateix dia 27, enguany escaient en diumenge? Doncs prendre el metro i atançar-se a primera hora del matí al Temple de la Sagrada Família. Prèviament el mateix dia 24 va notificar per telèfon al senyor rector de La Mercè què faria ell el dia 27. Doncs la seva compareixença davant la nostra patrona la Mare de Déu de la Mercè.

El seu desig manifestat era el d'atensar-se al Santuari de la Mare de Déu de la Mercè com inici del seu ministeri episcopal a Barcelona. Sense fer fresa, sense voler advertir prèviament que ell seria allà, va presidir la missa de les 12.00 al Santuari. Concelebrada amb el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull, el rector de la Basílica Mn. Joan, el vicari Mn. Jorge i el seu secretari a La Rioja. Un cop més l’orgue va enlairar la seva pregària a Déu. Un cop més és varen escoltar - i cantar-los si hom volia- cants litúrgics, com ara el Puer Natus in Betlehem Alleluia, el Adeste fideles laeti triomphantes i nadales com El Noi de la Mare.

“Mira la estrella, invoca a María” pregària de Sant Bernat que ens va recordar en la seva homilia a tots els assistents a l’Eucaristia. Va fer un preciós paral·lelisme entre la ciutat de Barcelona i el seu poble natal de Terol anomenat Cretes (650 habitants). “Al entrar en mi pueblo está la ermita de la Virgen de la Misericordia y aquí, al entrar en Barcelona te encuentras con la Basílica de la Merced” “Virgen de la Merced, Virgen de la Misericordia, rompe las cadenas y danos la libertad” és el que ha sentit cantar als presos en el seu ministeri episcopal a La Rioja. Va alternar la llengua catalana i la castellana en la seva homilia d’un quart d’hora de durada.

Ens va recordar a tots el paper de la mare a nivell humà. Ens va demanar que preguéssim perquè sigui un bon pastor. Ens va recordar a Santa Teresina del Nen Jesús. Va assenyalar la humilitat i senzillesa de Maria com a base del diàleg en família. També el sentit de la pregària com actitud d’escolta fent referència a la Tertio Milenio Ineunte. Ens va recordar que estem en l’Any Jubilar de la Misericòrdia, en el temple diocesà triat per guanyar les indulgències. Ell va administrar la Comunió als fidels. Ell va sostenir la imatge del Nen Jesús per la veneració dels fidels assistents.

Fidels que, després de la benedicció, varen esperar dempeus el seu retorn del cambril per venerar la imatge amb encens. Una vegada més es va cantar el Princesa de Barcelona protegiu nostra ciutat.

Veure Galería d'imatges

Veure Vídeo


31/12/2015 11:00:00