Quaresma 2021

Dimecres de Cendra

Amb el Dimecres de Cendra comencem pràcticament la Quaresma. Jesús va tenir la seva quaresma en el recès al desert. Un retir per veure amb més claredar el que el Pare esperava d'ell. Es difícil que Déu parli entre el soroll, quan tenim la ment plena de preocupacions alienes al pla de Déu. És per això que la Quaresma ha de ser un espai més gran de reflexió, silenci interior i discerniment. És per això que la conversió no depèn, ni consisteix, en el que jo crec que he de fer, sinó en el que Déu em demana. Per això cal "escoltar". I es tracta, fundamentalment, d'arribar a celebrar la Pasqua d'aquest any una mica més ressuscitats. Habent vençut una mica més la mort, esperant la ressurecció final que ens uneixi definitivament amb Déu. Es tracta de posar una mica més de pau i ordre en nosaltres mateixos, fent que els nostres pensaments, desitjos i les nostres actituds estiguin en sintonia amb l'evaneli i en el seguiment de Crist. No és un temps de grans penitències ni sacrificis, sinó de grans i petites superacions de les nostres mandres per servir millor al Regne de Déu, en la fraternitat, la compasió, la solidaritat i la justícia.

Feliç Quaresma, gaudeix-la.
Pràctiques per viure la Quaresma

Algunes pràctiques per aquest temps.

 • Dejuni. L'Església ens diu que cal fer dejuni el dimecres de cendra i el divendres sant. Obliga a tots els batejats majors d'edat i fins als 59 anys fets. El dejuni ens ajuda a experimentar la nostra debilitat al mateix temps que ens disposa per a descobrir allò realment necessari. Alguns es revelen a aquesta norma, realment poc exigent, que també ens ajuda a ser conscients que formem part d'un poble.
 • Abstinència. No menjar carn el dimecres de cendra ni els divendres de Quaresma. Obliga a tots els batejats a partir dels 14 anys. Amb prudència moltes persones extenen l'abstinència, no substitueixen, a altres díes i coses: escoltar múscia, veure la televisió, fumar, utilitzar internet, prendre cafè o postre...
 • Pregària. L¡Església també ens exhorta a dedicar més temps per dialogar amb Déu. A escoltar al que Ell ens diu i a contestar-li. Sant Agustí ens ensenya que la oració eixampla el desig de la nostra ànima i que és bo, a més a més de dedicar moments precisos per la pregària, recitar jaculatories.
 • Almoina. Compartir els nostres béns amb el necessitat és també una pràctica penitencial ensenyada per l'església, que ens demana que s'intensifiqui durant aquest temps. Els sants pares ensenyen que el dejuni, la pregària i l'almoia han d'anar junts per ser eficaços. La beata Teresa de Calcuta, preguntada sobre quant és necessari donar, sembla que repongué: "fins que faci mal".
 • Confesió sacramental. Si bé és convenient una confessió frerqüent, està especialment recomenada durant la Quaresma. El sagrament de la reconciliació ens perdona de tots els pecats i permet fer créixer la nostra vida de gràcia.
 • Participació a la Missa i comunió freqüent. Déu va alimenta al poble d'Israel durant la seva peregrinació pel desert amb manà. Nosaltres tenim al nostre abast el veritable pa de vida, en el que rebem el mateix Jesús. Sense el seu ajut no podem fer res i, en l'Eucarístia, ell se'ns dóna.
 • Lectura de la Bíblia. S'està extenent aquesta pràctica entre molts cristians. Alguns aprofiten per una lectura seguida de tota la Sagrada Escriptura. El Senyor va respondre a Satanàs: "no només de pa viu l'home, sinó de tota paraula que surt de la boca de Déu".
 • Res de la Litúrgia de les Hores. Alguns grups i persones, durant aquest temps, es reuneixen per resar laudes o vespres. S'intensifica l'oració i el sentit de pertinença a l'església.
 • Obres de misericòrdia. Com a via de conversió, la dedicació al proïsme més necessitat ens ajuda a conèixer a Déu a través de l'exercici de la carita. Visitar a malalts o persones soles, ajudar a qui ens necessita... ens ajuda a sortir del nostre egoísme i comprendre millor com Déu ens estima.
 • Exàmen de consciència. No és fàcil conèixer-se un mateix, i menys anar-se descobrint en la presència de Déu. Durant aquests dies, en els quals podem estar més atents a la nostra ànima, és bo revisar-la davant de Jesucrist. Així es fan més visibles els nostres defectes i podem, amb l'ajuda de la gràcia, enfrentar-nos a ells. Per a moltes persones li resulta difícil la seva pràctica però és fàcil trobar models a seguir o que ens serveixin d'inspiració.
 • Exercici del "Via Crucis". Són molts els sants autors que recomanen contemplar de manera freqüent la passió de Crist per encendre'ns el seu amor.La pràctica del Via Crucis, que en muchos temples es resa cada divendres, ens hi pot ajudar.
 • Lectura espiritual. Algunes persones aprofiten aquest temps per a llegir algunes obres com "La Passió del Senyor" del pare La Palma o "La amarga passió e Crist" de la beata Ana Catarina Emmerich.
 • Exercicis d'humilitat i agraïment. Que ens portin a prendre major consciènciade la nostra condició de criatures i de la infinita misericòrdia de Déu cap a nosaltres.Una riquesa per compartir, no per acumular per a un mateix.
UNA QUARESMA PER DONAR-SE. CAMPANYA DE CÀRITAS BASÍLICA I SANT PERE NOLASC.

Estimats amics, com bé sabeu, la Quaresma és un temps per a practicar amb més intensitat el dejuni, la pregària i l'almoïna amb la finalitat d'apropar-nos a Déu, preparar la Pasqua i alliberar els egoïsmes de les nostres vides. És cert que es tracta d'una lluita de tota una vida, però la Quaresma ens convida a treballar-hi més i a reflexionar sobre el que som i sobre el que Déu significa per a mi.En aquest mateix sentit, també ens cal preguntar-nos sobre qui és l'altre, especialment aquell més necessitat, perquè qui l'estima, està estimant també a Déu: "vaig tenir gana i em vàreu donar de menjar", digué el mateix Jesús.

Es per això que us convido a que col·laboreu amb nosaltres amb la campanya de Càritas que la Basílica i la parròquia de Sant Pere Nolasc porten a terme conjuntament per poder seguir ajudant amb aliments a les 78 families més vulnerables, amb persones grans i infants.
El lema és UNA QUARESMA PER DONAR-SE, ja que ajudant a aquests germans pobres no només estem donant diners o menjar sinó que també ens estem donant a nosaltres mateixos al tractar-se d'un acte d'amor; d'amor a l'altre i també d'amor a Déu, que està present en els pobres, els malalts, els perseguits injustament...

Ens dirigim a vosaltres perquè els nostres recursos s'estàn esgotant. Càritas é suna butxaca que dóna i reparteix, i que sino es torna a omplir es quedarà buit. El P. Domingo Lorenzo, rector de Sant Pere Nolasc estava preocupat per aquest fet igual que un servidor: se'ns acaben els diners, és així de clar.

Si desitges col·laborar amb aquesta campanya i DONAR-TE en aquesta Quaresma, pots fer el teu donatiu a través del número de compte que figura al cartell o al vídeo. També pots fer-ho directament a la Basílica de la Mercè o a la parròquia de Sant Pere Nolasc.

MOLTES GRÀCIES, és per poder DONAR DE MENJAR.