Oficina del Pelegrí

La Mare de Déu de la Mercè va ser designada Patrona de Barcelona al 1687 pel Consell de Cent, en agraïment per haver redimit la ciutat d’una plaga de llagosta i després d'un període de sequera que va originar una epidèmia de pesta i fam que va assolar durant mesos la ciutat i els seus voltants i causant una gran mortalitat entre la població. La ciutat de Barcelona es va bolcar en pregàries i peticions a la Mare de Déu de la Mercè i va considerar el retorn a la normalitat de la ciutat obra de la seva intercessió. Des de llavors se la va considerar com a "Princesa de Barcelona" i "Protectora de la ciutat".

Al 1868, Pius IX, a instàncies del bisbe de Barcelona D. Pantaleón Montserrat, proclama canònicament a la Verge de la Mercè patrona de la ciutat i de la diòcesi. A partir d'aquest any s'instaura el 24 de setembre com a dia de la festa de la Patrona.

El 21 d'octubre de 1888, el bisbe Dr. Jaume Català i Albosa, en nom de el Papa Lleó XIII, la corona canònicament.

El 1959 es col·loca una imatge feta en bronze dalt la cúpula de la basílica, substituint a la que va ser enderrocada en la revolució de 1936.Totes aquestes dates i esdeveniments són expressió de la profunda devoció que la població de la ciutat sent per la Mare de Déu de la Mercè. Són moltes les dones que porten el seu nom, molts els nuvis que han contret matrimoni a la Basílica i moltes les famílies que han volgut que els seus fills i filles fossin batejats als peus de la imatge de la Mare de Déu de la Mercè. També son molts els que han desitjat acomiadar-se d’aquest món celebrant a la basílica les seves exèquies, davant la imatge que els va rebre quan van ser presentats davant seu només néixer. Això explica el per què cada 24 de setembre milers de barcelonins visiten la seva patrona encenent ciris o oferint flors com a símbol d'afecte i devoció.

També dóna sentit al per què nombrosos grups de pelegrins de la resta d'Espanya i de tot el món, volen aprofitar el seu pas per la ciutat per visitar la Princesa de Barcelona i celebrar la Santa Missa a l'altar major, en alguna de les capelles del Santuari, o bé celebrar altres actes d'oració: l’Hora Santa, paralitúrgies, el res del rosari....

I no només això, també hi ha qui desitja una celebració religiosa familiar, i és possible fer-ho a la basílica reservant amb antelació. El rector i el personal de la basílica estàn a la seva disposició per atendre'l, assessorar-lo i ajudar-lo en la preparació de la mateixa.

Si el seu grup o família desitja reservar dia i hora per celebrar una Missa o realitzar qualsevol altre tipus d'acte de devoció, pot posar-se en contacte amb la secretaria de la basílica. Pot fer-ho via e-mail: mdmerce30@arqbcn.cat o bé trucant al 93 315 27 56.