TASCA SOCIAL

Contingut:
- Càritas Parroquial
- Voluntariat
- Fundació Obra Mercedaria
- Voluntariat Penitenciari
- Programa Sant RamonCàritas Parroquial

La basílica de la Mercè està situada a la zona de Ciutat Vella, concretament al que coneixem com a barri Gòtic. Tot i ser un barri emblemàtic i amb molt d'encant, amb un gran nombre de petites botigues i restaurants ,monuments i edificis històrics i on cada racó està ple d'història i llegendes, no es pot deixar de banda que es tracta també d'un barri amb fortes carències i on no es pot amagar la necessitat dels seus habitants amb més pobresa.Hi ha moltes persones que dormen al carrer, als caixers, als portals... viuen al dia, mengen allò que se'ls dona, vesteixen com poden... moltes d'aquestes persones son immigrants per força, és a dir, persones que han hagut d'abandonar el seu país no per enriquir-se, sinó fugint de la mort i la misèria del seu lloc d'orígen i poder enviar a les seves famílies els diners necessaris per la seva subsistència.
Altres son persones que han quedat laboralment parats indefinidament i han esgotat tots els recursos que tenien. No trobem més opció que demanar per sobreviure.
Altres persones han passat per la presó i prefereixen demanar que tornar a delinquir...


¿QUÈ POT FER LA BASÍLICA PER ELLS? 

Dóna el que pot en funció dels donatius que rep. La majestuosa aparença de la Basílica pot fer confondre donant la sensació que un edifici d'aquesta envergadura i sent la seu de la patrona de la ciutat, tingui de sobres per abastir totes aquestes demandes, però la realitat és ben contrària. Els ingressos de la Basílica son molt limitats, les col·lectes escasses, i el manteniment d'un edifici com aquest és complex i car. 
Les ajudes de la Germandat de la Mercè, els casaments i batejos, la celebració dels concerts, les aportacions dels devots,etc. permeten fer front a les despeses més grans i això fa que el pressupost destinat a Càritas no sigui tan abundant com desitjaríem.
Tot i així, tal i com va fer Jesús amb els pans i els peixos, amb l'ajut de Déu procurem "multiplicar" allò que ens arriba per ajudar als més desfavorits.


¿Quines accions d'ajut duem a terme?

 • CÁRITAS MERCÈ, compta amb un grup de voluntaris que cada 15 dies recorren per les nits els carrers del barri per ajudar a aquells que dormen al carrer i als caixers. Es reparteix menjar calent, beguda, cafè, muda de roba, calçat nou, mantes o sacs de dormir, productes d'higiene personal... i sobretot, s'intenta transmetre l'escalf humà, se'ls acull i se'ls escolta.
 • Es reparteixen VALS DE MENJAR per bescanviar en cafeteries i restaurants de la zona.
 • S'ajuda econòmicament en alguns casos de PRIMERA NECESITAT i contrastant abans, per ajudar a pagar algun lloguer, rebut de la llum o aigua, despeses de farmàcia... 
 • Amb l'ajut econòmic de la Germandat de la Mercè, la Fundació Paulino Torras, l'agència de viatges Ruth Travel, la coral Cor de Barcelona i altres col·laboradors estem construint un bany complet (amb dutxa, WC i lavabo) i un rober per als que viuen al carrer, per tal de facilitar la higiene personal.
 • Estem treballant en un projecte per repartir menjars preparats col·laborant amb altres institucions del barri.Tot i això, els nostres mitjans son molt limitats. Necessitem la teva col·laboració per poder ajudar més i  millor.

¿Com col·laborar?

 • Amb un donatiu, el que cadascú consideri, fent una transferència bancària al compte de la Basilica: La Caixa ES49 2100 1183 3402 0003 9209
 • Com a voluntari/a, prèvia entrevista amb el rector de la Basílica. Pots concertar cita prèvia a la secretaria de la Basílica.
 • Donant productes i aliments que puguem repartir i que pots fer arribar a la secretaría de la Basílica: aliments en conserva, llet, oli, sucre, sal, xocolata, cacau en pols, galetes, sucs, cigrons, llenties, mongetes, arròs, macarrons, espaguetis, sopes, tomàquet fregit en brick, avecrem... pasta de dents, sabó, gel, xampú... roba interior i mitjons nous, tovalloles, gorros i guants de llana, camises, pantalons i jerseis en estat nou o totalment net. 

Sempre es pot fer alguna cosa per qui necessita ajuda. Vols ajudar els altres amb nosaltres?

-----------


Donatiu de roba per a Càritas Parroquial a càrrec d'un grup de voluntaris de Calafell, província de Tarragona.
Roba interior, samarretes, mitjons per a tots els usuaris de la dutxa parroquial dels dilluns i divendres de 10 a 12h, principalment persones sese sostre que dormen al carrer.

Moltes gràcies a la Sra. Elena López i a María Rosa Hernàndez Zamora per la seva valuosa ajuda en aquest projecte.


 Voluntariat

Fundació Obra Mercedaria


L'ordre de la Mercè va ser fundada l'any 1218 a Barcelona per Sant Pere Nolasc amb la finalitat d'alliberar els presos cristians empresonats pels musulmans i la pirateria del mediterrani.

Adaptats als nous temps, la missió de l'Ordre és la redempció de les noves formes d'escavitud que condueixen a l'home a la seva anul·lació espiritual o a la seva opressió física.

En aquest sentit, la Fundació Obra Mercedària canalitza tota la seva obra social pels pares mercedaris de la província d'Aragó i la basílica de la Mercè col·labora plenament amb ella.


EN QUINS ÀMBITS TREBALLA LA FUNDACIÓ OBRA MERCEDÀRIA?

 • En el món de la delinqüència, procurant acabar amb les seves principals causes (pobresa, problemes familiars, problemes psicològics...); acompanyant els presos a dins les presons (com a capellans, dirigint el voluntariat catòlic, motivant els presos en la reconstrucció de les seves vides...); i també un cop surten del captiveri (llars de reinserció, programes de reeducació, programes de reinsersió laboral...).
 • Als barris on la pobresa i la marginació hi son més presents
 • A les missions en països en vies de desenvolupament: Moçambique, Guatemala, El Salvador, Veneçuela,… (escoles, menjadors socials, recolzament contra les maras…)
 • Lluitant contra el  tràfic de persones (programes d'ajut per sortir de la prostitució, llars d'acollida per a dones maltractades i explotades...)


VOLS CONÈIXER MÉS LA FUNDACIÓ OBRA MERCEDÀRIA?

Et convidem a fer un recorregut per la seva pàgina web. Trobaràs tota la informació que necessites.

EL SENTIDO DEL PAN es un taller en el cual se fabrican formas, con las máximas exigencias de calidad e higiene, para iglesias, comunidades religiosas, parroquias,... La aportación económica a cambio de este servicio es voluntaria, y los beneficios van destinados a la rehabilitación y reinserción social de las personas que viven en nuestros hogares de acogida.

Voluntariat Penitenciari


Els pares mercedaris estem presents com a sacerdots a moltes presons espanyoles i de diversos països. En elles oferim el servei religiós i l'ajut social als interns i a les seves famílies gràcies als nostres voluntaris i al voluntariat catòlic que treballa dins les presons.
Procurem apropar-nos a cada pres i les seves circumstàncies, escoltem, acompanyem i i organitzem tallers per ajudar-los en la seva rehabilitació.Si desitges més informació, entra a la pàgina del SEPAP (Secretariat de Pastoral Penitenciària de Barcelona): per tal de conèixer-ho millor i, si ho desitges, oferir el teu ajut.  «Sovint necessites que et recordin que la teva vida és bonica, sobretot a la presó». Ens ho diu Esperanza Medina que des de ja fa un temps col·labora com a voluntària acompanyant els presos de Brians.
 
🎬 Avui ens explica el seu testimoni. 
Programa Sant Ramon


Sant Ramon va ser un sant mercedari amb un sobrenom particolar "Nonat" (no nascut).A què es deu aquest nom? ... la història ens explica que quan la seva mare estava a punt de donar a llum, va morir per una hemorràgia abans que Ramon hagués nascut. La llevadora va haver de practicar una cesària i va aconseguir mantenir el bebè amb vida... "Nonat" d'una manera natural; de manera gairebé prodigiosa.

Es per això que Sant Ramon, que va dur una vida santa, és considerat el patró de les dones embarassades i de les que desitgen ser mares i tenen problemes per ser-ho. 

El santuari - monestir de Sant Ramon (a la localitat de San Ramon, a Lleida) dona fe d' aixó amb els seus múltiples ex-vots, alguns dels quals es remunten al segle XVI. 

En aquesta mateixa línia, la Basílica de la Mercè posa la seva obstinació en ajudar a totes aquelles dones que estan esperant un nen però tenen problemes per portar el seu embaràs a bon termini. La societat i la por no sempre son bons consellers.A la Mercè no pretenem jutjar a ningú, volem oferir el nostre ajut per que cap dona prengui una decisió irreparable de la que pot penedir-se tota la vida. Cap dona que ha donat la oportunat de viure al seu fill s'ha penedit d'aquesta decisió, malgrat les dificultats.

Qui, per desgràcia, ha acabat actuant davant la temptació, volem oferim el nostre recolzament espiritual, psicològic i material que pugui necessitar tan a través de la parròquia com per mitjà de la nostra Fundació Obra Mercedària i de la Secretaría de Pastoral Familiar de l'Arquebisbat de Barclona i els serveis tècnics.

Si tens dubtes, vine. T'ajudarem.